Wed Mar 30, 2022 7:26 pm

Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
 
Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
Wed Mar 30, 2022 7:26 pm linkquote
Hello everyone,
I'm from Cali LA
Recently purchased Piaggio MP3 2008 400cc. Motorcycle riding perfectly. Today I had a issue for a first time with a tilt lock alarm. When I turn a key, it start alarm if system is on. When I ride and I need to stop and let's say I want to activate tilt lock system, immediately activate alarm ( like you would press the horn in same time). System working and no warning lights, just activate alarm every time when need to be use???
Any advise suggestions will be appreciated
Thanks
Wed Mar 30, 2022 10:07 pm

Member
MP3
Joined: 12 Dec 2020
Posts: 44
Location: Sydney Australia
 
Member
MP3
Joined: 12 Dec 2020
Posts: 44
Location: Sydney Australia
Wed Mar 30, 2022 10:07 pm linkquote
It's low on fluid in the roller lock tilt lock in front area. It requires fluid top up.

Mine had same issue. I have one in LA also.

So need to remove the clip on V trim around the Windsceen and swivel it out of way , remove the 5 screw holding the screen on

Remove the black panel and you will see a fluid bottle , top it up

Some say to bleed etc. I never do that.

Then I think you will find after a bit of riding and using system it's fixed and horn alarm gone.

There are many posts with pictures

I just jumped in quickly to comfort you and say it's easy and common

We should go for a ride when I am in Los Angeles in a month or so
Thu Mar 31, 2022 5:16 am

Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
 
Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
Thu Mar 31, 2022 5:16 am linkquote
Thank you for advice I will work on it per your recommendation and share outcome.
Thu Mar 31, 2022 11:39 am

Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
 
Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
Thu Mar 31, 2022 11:39 am linkquote
Hi,
Is this a reservoir and what kind of fluid ?
DOT4



Thu Mar 31, 2022 12:19 pm

Veni, Vidi, Posti
2008 MP3 500, 2013 BV350, 2020 Vespa Sei Giorni
Joined: 13 Oct 2012
Posts: 8765
Location: Ashburn, Va. Home to the Internet
 
Veni, Vidi, Posti
2008 MP3 500, 2013 BV350, 2020 Vespa Sei Giorni
Joined: 13 Oct 2012
Posts: 8765
Location: Ashburn, Va. Home to the Internet
Thu Mar 31, 2022 12:19 pm linkquote
Yes that is the tilt lock hydraulic system reservoir, and yes you do use dot 4 brake fluid.
Thu Mar 31, 2022 1:46 pm

Member
MP3
Joined: 12 Dec 2020
Posts: 44
Location: Sydney Australia
 
Member
MP3
Joined: 12 Dec 2020
Posts: 44
Location: Sydney Australia
Thu Mar 31, 2022 1:46 pm linkquote
Was it low level

It's sometimes after topping up takes a day of riding to reinvigorate and self bleed itself. This bottle is the shock absorber lock mechanism , as it locks the front shocks hard , when you apply the roller front tilt.

So need to let it self bleed with use and riding

But that will stop your horn sounding
Sun Apr 03, 2022 4:07 pm

Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
 
Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
Sun Apr 03, 2022 4:07 pm linkquote
Hi all,
Unfortunately it didn't help after riding 40 miles alarm is still on. I did check fluid level it was slightly below and I decided to add more since fluid was Crystal clear. Checked fluid twice after riding, level was great. There is no sign of external leak.
Any further suggestion please fill free to add. I will be more than happy to test it.
Thank you all
Alex
Sun Apr 03, 2022 4:35 pm

Member
MP3
Joined: 12 Dec 2020
Posts: 44
Location: Sydney Australia
 
Member
MP3
Joined: 12 Dec 2020
Posts: 44
Location: Sydney Australia
Sun Apr 03, 2022 4:35 pm linkquote
Did you activate the switch. As it's the front shock lock. Maybe on off a few times.

Seems wierd it didn't fix it. Especially as it was down a bit. It doesn't need to be down much I found.

Maybe others got a hint.
Sun Apr 03, 2022 5:39 pm

Veni, Vidi, Posti
2008 MP3 500, 2013 BV350, 2020 Vespa Sei Giorni
Joined: 13 Oct 2012
Posts: 8765
Location: Ashburn, Va. Home to the Internet
 
Veni, Vidi, Posti
2008 MP3 500, 2013 BV350, 2020 Vespa Sei Giorni
Joined: 13 Oct 2012
Posts: 8765
Location: Ashburn, Va. Home to the Internet
Sun Apr 03, 2022 5:39 pm linkquote
Is the Alarm a constant beep? which would be fluid level
Or is it a on off beep?
Sun Apr 03, 2022 6:02 pm

Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
 
Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
Sun Apr 03, 2022 6:02 pm linkquote
It is uniform loud sound beep every second four time in a roll.
Tilting system working just fine.
Sun Apr 03, 2022 6:06 pm

Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
 
Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
Sun Apr 03, 2022 6:06 pm linkquote




Sun Apr 03, 2022 6:12 pm

Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
 
Member
MP3 400cc 2008
Joined: 20 Mar 2022
Posts: 10
Location: Los Angeles
Sun Apr 03, 2022 6:12 pm linkquote
Please review my video demonstration for better understanding
Sun Apr 03, 2022 6:14 pm

Veni, Vidi, Posti
2008 MP3 500, 2013 BV350, 2020 Vespa Sei Giorni
Joined: 13 Oct 2012
Posts: 8765
Location: Ashburn, Va. Home to the Internet
 
Veni, Vidi, Posti
2008 MP3 500, 2013 BV350, 2020 Vespa Sei Giorni
Joined: 13 Oct 2012
Posts: 8765
Location: Ashburn, Va. Home to the Internet
Sun Apr 03, 2022 6:14 pm linkquote
ajanjic wrote:
It is uniform loud sound beep every second four time in a roll.
Tilting system working just fine.
You need to bleed the system. It's not hard, just order a 100cc syringe and the proper size tubing. Bleed from the hydraulic solenoid on the shock to the reservoir.
Sat Apr 09, 2022 4:56 am

Ossessionato
Gilera Fuoco 500ie
Joined: 11 Oct 2009
Posts: 4398
Location: Netherlands Olst
 
Ossessionato
Gilera Fuoco 500ie
Joined: 11 Oct 2009
Posts: 4398
Location: Netherlands Olst
Sat Apr 09, 2022 4:56 am linkquote
sensor is bad just disconnect the purple blueish plug in the middle of you fitst picture horn will stop new sensor is about 120 bucks
  DoubleGood Vespa Design  

All Content Copyright 2005-2022 by Modern Vespa. All Rights Reserved.

Modern Vespa is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.com.

Shop on Amazon Smile with Modern Vespa

[ Time: 0.0277s ][ Queries: 7 (0.0059s) ][ Debug on ][ 211 ][ Thing One ]