Upcoming Server Maintenance

Modern Vespa will be down for approximately 1 hour on Sunday, December 4th, starting at 9pm Pacific Standard Time



Tue, 26 Apr 2022 18:18:35 +0000

Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
 
Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
Tue, 26 Apr 2022 18:18:35 +0000 linkquote
Hello everybody!

My name is Kamil.

I have a problem with my Piaggio fly 125 2005, engine code m421- milage ~14k kilometers.

The engine starts and heat up perfectly, problem is with low power/low rpm, he can't hit more speed than 40km/h. On stand looks like everything goes right - engine hits low/middle rpm's slighly but not on the road.

What i done:
1. I cleaned carburettor (KEIHIN CVEK26), flow screw - turned twice from the close position. Also replaced vacuum valve to factory new (somebody can tell me how it work /should works?)
2. Changed to new one: fuel supply pipe, fuel valve low-pressure pipe, SAS pipe, air filter, spark plug - claerance 0.8mm
3. I set up claerance on valves in head : intake 0.10, outlet 0.15
4. I sealed air filter box with new bands - engine not respond for autostart spray.
5. Sometimes when I rev engine, it shoots in to exhaust system
6. I haven't looked yet under transmission cover - maybe here is a problem ?

Here is my video - maybe you'll catch something that I missed.

https://youtube.com/shorts/FKy-hHkrDYM?feature=share
Tue, 26 Apr 2022 20:59:30 +0000

Hooked
Primavera 150
Joined: Wed, 14 Jul 2021 20:18:20 +0000
Posts: 127
Location: Monument, Colorado
 
Hooked
Primavera 150
Joined: Wed, 14 Jul 2021 20:18:20 +0000
Posts: 127
Location: Monument, Colorado
Tue, 26 Apr 2022 20:59:30 +0000 linkquote
Check the engine compression.
Thu, 28 Apr 2022 16:36:01 +0000

Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
 
Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
Thu, 28 Apr 2022 16:36:01 +0000 linkquote
Done, ~9,8 bar on guage.

I looked up behind cover, everything looks ok but transmission belt has cracks on tooth's i need to replace him. Belt had numbers - Dayco 22,5x814 LE 8118K 09033186 - is that right for my engine ?
Thu, 05 May 2022 17:59:44 +0000

Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
 
Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
Thu, 05 May 2022 17:59:44 +0000 linkquote
Another update

I found crack on rubber manifold witch connect carburettor with cylinder.
I replaced it to new one, urfontunately did not help.

Now im in critical point, i have no idea what else to do.
Thu, 05 May 2022 21:59:04 +0000

Veni, Vidi, Posti
Joined: Sat, 22 Oct 2011 16:23:21 +0000
Posts: 5238
Location: Tega Cay, SC
 
Veni, Vidi, Posti
Joined: Sat, 22 Oct 2011 16:23:21 +0000
Posts: 5238
Location: Tega Cay, SC
Thu, 05 May 2022 21:59:04 +0000 linkquote
The engine seems like it is revving freely enough. Have you taken a look at the belt/rollers/clutch?
Sat, 14 May 2022 15:25:02 +0000

Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
 
Lurker
Piaggio Fly125 2005
Joined: Tue, 26 Apr 2022 17:14:19 +0000
Posts: 4
Location: Poland
Sat, 14 May 2022 15:25:02 +0000 linkquote
Tierney wrote:
The engine seems like it is revving freely enough. Have you taken a look at the belt/rollers/clutch?
Yep, everything looks good, but belt need's replacement. I can see crack between tooths on them.

My problem is solved.

I filled up can with 3liters cold water, add 100ml multipourpose cleaner called "DIMER" in Poland, and throw the carburettor into this mixture.

After 3 days, carburettor was taken out from can, cleaned with compressed air. Then i put together all parts of carb. I set it up into rubber manifold and voilĂ  ! it's works perfectly.

During assemble carb i meet one problem - the rubber of the vacuum valve does not fit well with the seat, its taken me a few minutes for it to sit well and it worked.

I think it's of problem with some dirt in carb or bad fitment with rubber from vacuum valve - now engine works great and again give fun on ride the scooter

Thanks for all Users to tryed help me. Cheers!

Last edited by Donik on Sat, 14 May 2022 20:38:50 +0000; edited 1 time
Sat, 14 May 2022 20:31:04 +0000

Ossessionato
'70 Super 150, Aprilia SR MT 125, Moto Guzzi Bellagio
Joined: Wed, 23 Nov 2011 00:05:43 +0000
Posts: 2368
Location: Sydney, Australia
 
Ossessionato
'70 Super 150, Aprilia SR MT 125, Moto Guzzi Bellagio
Joined: Wed, 23 Nov 2011 00:05:43 +0000
Posts: 2368
Location: Sydney, Australia
Sat, 14 May 2022 20:31:04 +0000 linkquote
Well done
   

All Content Copyright 2005-2022 by Modern Vespa. All Rights Reserved.

Modern Vespa is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.com.

Shop on Amazon Smile with Modern Vespa

[ Time: 0.0245s ][ Queries: 4 (0.0037s) ][ Debug on ][ 237 ][ Thing Two ]