OP
UTC

Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
 
Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
UTC quote
My scooter is idling rough at just over 1000 rpms. With throttle it runs fine but wants to stall at idle. Also takes a bit to start. Any suggestions appreciated. 07 x9 500 piaggio.

Thabks
@bald_wasp avatar
UTC

Addicted
Kymco People 150 (sold), Suzuki TU 250 (sold), 2010 Triumph Bonneville T100, 2006 Vespa GTS 250ie
Joined: UTC
Posts: 1003
Location: NJ
 
Addicted
@bald_wasp avatar
Kymco People 150 (sold), Suzuki TU 250 (sold), 2010 Triumph Bonneville T100, 2006 Vespa GTS 250ie
Joined: UTC
Posts: 1003
Location: NJ
UTC quote
Check the air filter and spark plug. When was it serviced last and how many miles are on it?

w.
OP
UTC

Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
 
Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
UTC quote
Bald Wasp wrote:
Check the air filter and spark plug. When was it serviced last and how many miles are on it?

2000 miles the service light just came on. I have replaced the spark plug and have a filter on order. I have also changed the oil when the oil light came on. Started happening soon after the oil change w.
@jimc avatar
UTC

Moderaptor
The Hornet (GT200, aka Love Bug) and 'Dimples' - a GTS 300
Joined: UTC
Posts: 43658
Location: Pleasant Hill, CA
 
Moderaptor
@jimc avatar
The Hornet (GT200, aka Love Bug) and 'Dimples' - a GTS 300
Joined: UTC
Posts: 43658
Location: Pleasant Hill, CA
UTC quote
The oil light means you lost oil pressure - not a good sign.

The rough idle could be damage from lack of oil or a dirty throttle body. At that age and with only 2000 miles on it it's not had a lot of use, and the throttle body could well be a bit gummed up.
OP
UTC

Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
 
Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
UTC quote
The service oil light
@bald_wasp avatar
UTC

Addicted
Kymco People 150 (sold), Suzuki TU 250 (sold), 2010 Triumph Bonneville T100, 2006 Vespa GTS 250ie
Joined: UTC
Posts: 1003
Location: NJ
 
Addicted
@bald_wasp avatar
Kymco People 150 (sold), Suzuki TU 250 (sold), 2010 Triumph Bonneville T100, 2006 Vespa GTS 250ie
Joined: UTC
Posts: 1003
Location: NJ
UTC quote
Just to be clear, the red oil light or the yellowish engine light?

w.
OP
UTC

Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
 
Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
UTC quote
Neither one. Thr x9 has a oil, service and belt light to remind you of the services
@honkerman avatar
UTC

Hooked
Piaggio Beverly 250
Joined: UTC
Posts: 307
Location: Lancaster County Pennsylvania
 
Hooked
@honkerman avatar
Piaggio Beverly 250
Joined: UTC
Posts: 307
Location: Lancaster County Pennsylvania
UTC quote
If I remember correctly, the 07's were still carbureted. My deepest apologies for asking a stupid question, but sometimes it's the stupid stuff: have you tried adjusting the Idle screw?
OP
UTC

Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
 
Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
UTC quote
This is fuel injection. I have cleaned the throttle body with out removing it but have not tried adjusting.
@honkerman avatar
UTC

Hooked
Piaggio Beverly 250
Joined: UTC
Posts: 307
Location: Lancaster County Pennsylvania
 
Hooked
@honkerman avatar
Piaggio Beverly 250
Joined: UTC
Posts: 307
Location: Lancaster County Pennsylvania
UTC quote
Ahh, ok. Well, it could be a sensor issue, but I'm not ready to go there yet. I'm assuming you aren't getting any FI codes since you haven't mentioned such. The fuel injection systems I've worked on do still have an idle screw. Not having a service manual for the BV500, I can't say for certain, and the online resources I've found aren't loading on the crappy network I'm on at the moment. This could be all it is, and you can go back to idling.
@jimc avatar
UTC

Moderaptor
The Hornet (GT200, aka Love Bug) and 'Dimples' - a GTS 300
Joined: UTC
Posts: 43658
Location: Pleasant Hill, CA
 
Moderaptor
@jimc avatar
The Hornet (GT200, aka Love Bug) and 'Dimples' - a GTS 300
Joined: UTC
Posts: 43658
Location: Pleasant Hill, CA
UTC quote
There is a screw - BUT DO NOT ADJUST IT. It is factory pre-set, and the ECU won't work properly if it's adjusted. Big WARNINGS in the service manual.

Something else is up.
@honkerman avatar
UTC

Hooked
Piaggio Beverly 250
Joined: UTC
Posts: 307
Location: Lancaster County Pennsylvania
 
Hooked
@honkerman avatar
Piaggio Beverly 250
Joined: UTC
Posts: 307
Location: Lancaster County Pennsylvania
UTC quote
In that case then I'd suspect something with the MAP sensor, but without having the scoot in front of me and without any diagnostic tools, all I can do is conjecture.
OP
UTC

Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
 
Member
2007 piaggio x9 500
Joined: UTC
Posts: 6
Location: Cincinnati Ohio
UTC quote
There is a star bit adjustment screw but I havnt touched it. I could remove the throttle body and clean it but its a tight squeeze . Someone else said it could be my fuel pump going out so that's an option I guess. There aren't any piaggio dealers around me for a diagnostic test.
DoubleGood Design banner

Modern Vespa is the premier site for modern Vespa and Piaggio scooters. Vespa GTS300, GTS250, GTV, GT200, LX150, LXS, ET4, ET2, MP3, Fuoco, Elettrica and more.

Buy Me A Coffee
 

Shop on Amazon with Modern Vespa

Modern Vespa is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.com


All Content Copyright 2005-2024 by Modern Vespa.
All Rights Reserved.


[ Time: 0.0104s ][ Queries: 3 (0.0043s) ][ live ][ 313 ][ ThingOne ]